понеділок, 10 жовтня 2022 р.

Всесвітній День психічного здоров'я

 СЬОГОДНІ СВІТ ВІДЗНАЧАЄ ДЕНЬ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ‘Я


І поки агресор випускає ракети по всій країні, руйнує і залякує нас, ми незламно працюємо і хочемо поговорити про важливе. 

Без психічного здоров‘я неможливе гармонійне і повне життя. Психічні розлади, життя в тривалому стресі під тягарем проблем, відчуття безвиході й безсенсовності, пригнічення - це все може бути непомітним для зовнішнього ока, але воно визначає наш ресурс і повноту життя.

Сьогодні, більшість українців знаходяться у стресі, переживають складний емоційній і фізичний досвід, але для нашої стійкості є надзвичайно важливим робити все можливе, для власного відновлення і розвитку стійкості. Це наш внесок у виграш війни. Кожен українець - молодий, літній, чоловік, жінка, військовий та цивільний - воїн. Саме від нашого стану, згуртованості і готовності до дії - залежить як швидко ми переможемо.

Про що важливо нагадати в день психічного здоров'я:

🌱 Інформаційна гігієна. Важливо черпати інформацію лише з перевірених джерел, не орієнтуватися на конспірологічні пабліки, які поширюють тривогу і неперевірену інформацію. Також потрібно контролювати й обсяги вхідної інформації, її повинно бути достатньо для того, щоб ви були в курсі подій, втім інформаційне перенасичення може також нести серйозні ризики для вашого емоційного стану.

🌱 Відпочинок. Багато людей вважають, що у часи війни, коли навколо багато лиха і страждань не час відпочивати і розважатися. Насправді відпочинок та відновлення є критично важливими для функціонування нашого організму. Тривалий стрес та психоемоційні навантаження впливають на опорні можливості нашого організму та когнітивні функції. Тому дуже важливо чергувати роботу/волонтерство з відпочинком. Оберіть той спосіб відновлення, який буде максимально доступний для вас і який не буде надміру недоречним в поточній ситуації.

🌱 Волонтерство. Багато з нас допомагають армії та співгромадянам, які постраждали від війни. Але важливо пам’ятати, що ваш ресурс потрібно розподіляти з розумом. Волонтерство має бути посильним і ви завжди повинні залишати гроші й час на власні потреби, бо в іншому випадку, є серйозна загроза емоційного вигорання. Краще коли волонтерство чи будь-яка допомога це марафон, а не спринт.

🌱 Спирайтеся на власні сенси, нагадуйте собі чому важливо зберегти себе і пройти крізь весь цей жах неушкодженим. Заради чого і кого. Уявіть нашу країну після перемоги та себе у ній.

🌱 Оточуйте себе людьми, які є для вас опорами. Частіше говоріть з ними, проводьте час, підтримуйте один одного. 

🌱 У разі необхідності просіть про допомогу і підтримку. Це нормально іноді бути слабким і дезорієнтованим, ми всі люди потребуємо допомоги у різні періоди нашого життя. Своєчасна допомога часто може попередити більш серйозні проблеми.

Немає коментарів:

Дописати коментар