суботу, 27 лютого 2021 р.

7 звичок надзвичайно ефективних людей за Стівеном Кові



 Стівен Кові — педагог, бізнес-консультант та підприємець. У 1996 журнал Times прозвав його одним з 25 найвпливовіших американців. Перед написанням своєї книжки, «7 звичок найефективніших людей», Стівен вивчив понад 200 літературних джерел, аби зрозуміти концепцію слова «успіх».

Він прийшов до висновку, що, починаючи з 1920-х, успіх почали сприймати як «етику особистості». Етика особистості — це навички та практики, що впливають на нашу соціальну картинку, погляди, поведінку: як мати кращий вигляд в очах інших, як змусити людей любити тебе, як впливати на них тощо.
Які звички на заміну етиці особистості пропонує Кові?
Всі 7 звичок можна поділити на 3 типи:
1. Звички 1-3 фокусуються на переході від особистої залежності до незалежності.
2. Звички 4-6 фокусуються на розвитку командної роботи та комунікаційних навичок.
3. Звичка 7 фокусується на постійному розвитку та акумулює всі інші звички.
7 звичок надзвичайно ефективних людей:
1. Стаємо проактивними
Люди поділяються на реактивних, «Мені не подобається моя робота», та проактивних, «Де я можу знайти кращу?»
Наша задача — бути проактивними.
Коли ми фокусуємося на переживаннях, коло нашого впливу зменшується.
Замість цього, нам треба спитати себе, якими шляхами ситуацію можна змінити.
Якщо їх немає — вчимося адаптуватися до проблеми та фокусуємося на інших важливих речах.
2. Починаємо з думкою про кінець
Цілі бувають несуттєві, «Хочу премію», або суттєві, «Хочу забезпечити сім’ю».
Наша задача — зрозуміти, чого ми справді хочемо.
Для цього Кові пропонуємо 3 цікаві вправи: уявити свій похорон, хто там, що кажуть, як було прожите життя тощо; знайти 3 свої головні ролі (професійні, сімейні…) і поставити для кожної 3-5 цілей; знайти наші страхи: виступи, критика тощо, — записати найгірший варіант розгорнення цих подій і нашу стратегію її вирішення.
3. Робимо значущі речі першими
Справи діляться на термінові та важливі, «Я топлю сусідів!», важливі нетермінові «Почитаю сьогодні», термінові неважливі «Відповім на email», неважливі нетермінові «Посиджу в Фейсбуці».
Наша задача — пріоритезувати ці справи.
Кові пропонує розписати всі наші справи на ці 4 категорії та впродовж 3 днів фіксувати, скільки часу ми витрачаємо на кожну. Після цього намагаємося позбавитися категорії «термінові та неважливі».
4. Думаємо о ситуаціях, виграшних для кожного
Результат комунікацій ділиться на 6 типів «виграш-виграш», «виграш-програш», «програш-виграш», «програш-програш», «виграш» (не потребує програшу іншого), «виграш-виграш або нічого».
Наша задача — прагнути результату «виграш-виграш».
Кові пропонує перед комунікацією записати на аркуші наші інтереси та інтереси іншої сторони. Він також пропонує виділити 3 основні людини в нашому житті та записати 10 способів, якими ми можемо давати їм більше, ніж отримуємо.
5. Намагаємося зрозуміти більше, ніж бути зрозумілими
Коли ми спілкуємося, ми реагуємо 4 способами: оцінюємо, чи погоджуємося з думкою; розслідуємо, ставлячи питання з нашої точки зору; радимо, базуючись на нашому досвіді; розцінюємо ситуацію з нашої точи зору.
Наша задача — менше реагувати та більше слухати.
Є декілька цікавий спосіб це зробити :наступного разу, коли побачимо 2 осіб, що спілкуються, закриваємо вуха і вивчаємо невербальне спілкування. А коли наступного разу будемо щось презентувати, фокусуємося на користі, що принесемо слухачам.
6. Застосовуємо синергію
У людей, що ми зустрічаємо, є 3 типи відмінностей: ментальні, емоціональні, психологічні.
Наша задача — цінувати ці відмінності.
Спочатку обираємо одну людину, що нас щиро бісить. Уявили? Тепер уявляємо нас з її точки зору та намагаємося зрозуміти хід її дій. Далі записуємо людину, з якою ми добре ладимо. Коли ми з нею досягали синергії, де 1+1=3? Що саме до цього призвело?
7. Заточуємо пилу
В нас є 4 головні фактори, які необхідно розвивати та підтримувати:
1. Фізичний
Наше тіло має навчитися адаптуватися, збільшувати здатність працювати та отримувати задоволення. Для цього нам треба правильно їсти, тренуватися та відпочивати.
2. Духовний
Ми маємо навчитися бути відданим нашим життєвим цінностям. Для цього практикуємо медитацію, стаємо ближчими до природи та поглиблюймося в мистецтво.
3. Ментальний
Наш кругозір та розум мають завжди розширюватися. Для цього ми можемо читати гарну літературу, вести щоденник з нашими думками, лімітувати соціальні мережі та телевізор лише до матеріалу, що сприяє розвитку.
4. Соціальний / Емоціональний
Наші відносини з людьми мають бути значущі. Для цього намагаємося зрозуміти інших, робити вклади до проєктів, що мають вплив на життя інших, допомагаємо іншим, аби досягнути успіху самостійно.
Сьома звичка допомагає розвинути інші 6. Вона фокусується на тому, аби шукати власний шлях до успіху шляхом допомоги іншим. Тому робимо список речей, що допоможуть нам розвинути себе та оцінюємо нашу ефективність цих речей. А завтра повертаємося на сторінку Prosteer, аби дізнатися, як допомогти іншим розвинути корисні звички😉


Немає коментарів:

Дописати коментар